Tættere på børnehjemmet

I løbet af sidste uge på børnehjemmet er jeg kommet godt tættere på børnene. Ikke blot ved navn men også ved deres karakter, likes og dislikes, temperament og behov for omsorg. Det er utrolig frustrerende ikke at kunne give alle børnene opmærksomhed på en gang og det skær i hjertet, når fem seks børn står foran en og vil lave klappe leg, danseleg eller noget helt tredje, som de så at nogle andre gjorde tidligere med mig. Børnene er utrolig hurtig til at opfange, hvem der laver noget med en af os frivillige og straks har man femten børn i hælene. Jeg har erfaret at børnene på børnehjemmet ikke har den store interesse for at dele, give plads til hinanden eller undskylde når de gør hinanden kede af det. Man prøver så vidt mulig at blande sig og guide dem igennem skænderier, og nogle gange lytter de men oftest ender det med puf og sure miner.
Jeg befinder mig både i klasseværelset, på legepladsen og alle andre steder, hvor der er behov for mig. Som tidligere skrevet er de voksne på børnehjemmet ikke så gode til at sætte en til arbejdet, så man skal primært selv råbe op og spørge om specifikke opgaver. I klassen fungerer jeg som en hjælpelærer, der sidder ved børnenes side og kommenterer, retter eller roser, når det er. Jeg har også været oppe ved tavlen sammen med lærer Melita og supplerer eller rette hans fejl, så ikke han videregiver misforståelserne til børnene. Melita er meget taknemmelig og en af dagene skal jeg sætte ham ind i forskellige gramma regler i engelsk og regnemetoder i matematik. Dette er primært de fag som jeg kan og vil hjælpe til med.
Jeg kan tydelig mærke børnenes tilfredsstillelse af et godt stykke arbejde i timerne. Det bringer det største smil på deres læber, at jeg roser dem eller retter og så roser bagefter. I klassen kan man heller ikke hjælpe alle på en gang, men prøver så vidt muligt at komme godt rundt og så kommer de også til mig hvis de har brug for hjælp. Timerne er aldrig med 100 % koncentration, så nogle gange sidder de også og leger med modulervoks eller anden mærkværdig legetøj; en bold lavet af små flamingokugler sat sammen af klister – man tør slet ikke tænke på hvor mange bakterier der er på den. En dag lagde de for eksempel modulervoks på mine og deres egne negler og formede det så det skulle ligne neglelak. Det var yderst kært!
Udenfor klasseværelset, er det meget forskelligt fra dag til dag hvad jeg bliver sat til eller rettere sagt, hv ad jeg sætter mig selv til. I løbet af dagene har jeg og nogle af de andre piger taget opvasken, som der er en del af i løbet af en dag. Det sker selvfølgelig på afrikansk vis; med koldt vand, fast sæbe og muggen svamp. Opvaskebaljen er den gryde, som de har lavet maden i, hvilket vil sige, at vandet med det samme så er beskidt. Altid er der dog en balje med frisk vand til at skylle af med bagefter, men der går heller ikke mange nanosekunder før det er svinet igen. Og det er noget af en opvask fra 45 børn og en håndfuld voksne og sidde/stå mulighederne er ikke just behagelig i længden så man skifter stilling talrige af gange. Jeg har forsøgt mig med at stå helt foroverbøjet, som jeg ser de afrikanske kvinder gør det. Det kræver dog lidt øvelse at kunne stå i den stilling i mere end ti minutter. Men det kommer vel. Jeg føler mig allerede mere afrikansk. Det skete især, da jeg skulle vaske tøj. Samme stå-stilling og opvask i hænderne. En klump sæbe til at gnide mod tøjet og så skrubbe op og ned på den rigtige måde med fingre og håndled – igen det kræver lidt øvelse for at gøre det på den rigtige måde og så når tøjet er blevet skrubbet, skal det vrides op i et antal baljer med vand. Den sidste balje skal være det klareste vand og efterhånden skifter man så vandet ud og starter igen. Det kan godt tage sin tid! Og efter at vi også vaskede tøj herhjemme i lejligheden har jeg nu fået brandmærker/slidmærker på enkelte fingre og håndleddet. Ja jeg tror godt at jeg kan sætte pris på en vaskemaskine!

Categories: Velkomst | 1 kommentar

Indlæg navigation

One thought on “Tættere på børnehjemmet

  1. Birgitte

    Hvor er det dejligt at læse om de oplevelser.
    Knus og kram
    Mosser

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

%d bloggers like this: